La Universitat d’Oxford o el Fòrum Econòmic Internacional entre d’altres, prediuen que el 50% de les professions desapareixeran en els pròxims 10 anys a causa de la robotització i la computerització.
Això no només amenaça als treballadors de les cadenes de muntatge, si no a qualsevol professional que avui estigui assegut darrere d’un ordinador en una oficina. Els més conservadors diuen que es crearan tants llocs de treball com desapareixeran. Hi ha qui diu que la solució implicarà donar una renta bàsica només pel fet d’estar viu.
En la mateixa línia, la universitat d’Arizona diu que hi haurà 6 drivers, que afectaran el conjunt de la societat: la longevitat extrema, les máquines intel·ligents, món computacional, comunicació virtual, superestructures de les organitzacions i un món interconnectat. Drivers que impactaran en els models empresarials i en l’especialització professional.
El Phoenix Research Insitute, que preveu que el professional del futur haurà de tenir habilitats diferents de les d’ara. Sobretot haurà de dominar 10 àmbits competencials. Entre d’altres: el sensemaking, el pensament computacional, la intel·ligència social o la mentalitat de disseny. I el model laboral actual canviarà. Desapareixerà el treball amb remuneració estable, lineal, tal com el coneixem ara.
Treball per projectes, discontinuïtat, horaris flexibles i integrats en la vida personal. Treball amb equips canviants, internacionals i multidisciplinaris. La polivalència del passat donarà pas a professionals molt experts en aspectes molt concrets.
El professional del futur es convertirà en l’“emprenedor de la vida”, i passarà a ser ell mateix la seva empresa. Amb formació continua, per assolir els coneixements professionals que li aniran apareixent cada cop més freqüents. Impartits per les Micro Credentials, universitats d’empreses com per exemple de Google o Amazon. Amb habilitats competencials que destacaran fins i tot per sobre dels coneixements acadèmics: creativitat, pensament lateral o l’opinió critica.
Vols saber com començar a ser el professional del futur?
Ponents
Diego Delgado – Director general de Zeno Quantum i assessor de patronats de centres i grups educatius. Llicenciat en psicologia i máster en direcció i administració d’empreses. Amplia experiencia professional com a membre del consell directiu en empreses multinacionals dintre del sector de l’Educació i la Formació, Electrodomestics, Textil, Quimic i Joguines.