El primer clúster d’ehealth organitzat per la iniciativa Actua s’ha celebrat aquest dimarts amb la presència de més de 60 participants. Es tracta d’una proposta que sorgeix arran de la demanda dels membres dels clústers d’innovació i de salut i benestar per generar sinergies de treball entre els dos grups. La trobada s’ha celebrat a la sala La Closeta del Comú de la Massana amb la voluntat de portar els clústers a diferents parròquies.
La jornada de treball ha començat amb la presentació de Hervé Denudt, responsable del projecte Ariège Expansion, creat l’any 2010, amb l’objectiu de promoure dinàmiques de treball i reunions entre diferents actors socials. El 29% de la població de la zona de l’Ariège té més de 60 anys i volen aprofitar aquest element per potenciar les tasques d’investigació en gerontologia. Per facilitar la tasca als investigadors han desenvolupat un concepte d’incubadora integrat en les mateixes intal·lacions hospitalàries. L’objectiu és convertir el col·lectiu sanitari, com a coneixedor de primera mà de la problemàtica de la gent gran, en partícip del projecte des del primer moment.
La següent presentació ha anat a càrrec dels emprenedors, Marc Camp i Ruper Fornell, de l’empresa mybeweeg. Aquesta empresa està desenvolupant una xarxa social que lliga l’esport i la salut en un mateix producte. Es tracta de joves emprenedors que han estudiat a la Universitat d’Andorra.
Per la seva banda Xavier Wagner, responsable del projecte “Smart Risk Santé” ha explicat com es poden controlar els consums energètics dels domicilis, i a la vegada obtenir informació sobre els hàbits d’utilització i patrons de comportament de la gent gran dins dels mateixos.
A continuació el Dr. Laurence Bories, metge especialista en geriatria del Centre Hospitalier du Val d’Ariège, ha explicat el projecte Sacha. Es tracta d’un enginy tecnològic inserit a la pell de les persones que permet controlar els pacients amb Alzheimer. El dispositiu facilita entre altres aspectes: controlar els pacients dintre d’un centre o d’un recinte, localitzar el pacient en cas que aquest es perdi, i finalment generar alarmes en casos de possible caiguda per part del pacient. Per la seva banda Mary Latouille ens ha presentat una plataforma d’innovació formada per una xarxa d’experts en matèria de salut que els permet avaluar diversos projectes de relacionats amb la salut i les noves tecnologies.
La sessió ha finalitzat amb la ponència de l’enginyer, Jordi Celades de l’empresa Andorra Telecom. Celades, ha presentat el projecte de d’ubicar sensors la llar d’una persona gran a La Massana, i facilitar un geolocalitzador a aquesta persona. El projecte, desenvolupat en col·laboració del comú de la Massana en el marc de la Iniciativa Actua, permet extreure conclusions i generar pautes d’actuació en cas que el col·lectiu mèdic hagi d’intervenir si es requereix assistència mèdica, basant-se en la informació dels sensors.