Jiménez ha destacat que “aquesta primera reunió amb l’AICEP coincideix amb la recent entrada en vigor del CDI amb Portugal i hem vist un creixent interès pel nostre país”. En quant a la futura missió econòmica, la directora de l’agència de desenvolupament i promoció econòmica d’Andorra (ACTUA) ha pronosticat que “servirà perquè empresaris andorrans i portuguesos estableixin contactes professionals i puguin millorar en la internacionalització dels seus negocis”.
Per la seva banda, Silva ha recordat “l’important comunitat portuguesa que tenim a Andorra” i ha assenyalat que “cada vegada hi ha més empreses portugueses interessades en el mercat andorrà. Aquesta reunió ha obert portes per a una intensificació de les relacions entre els dos països i espero que hi hagi un moviment important d’empreses.”
L’objectiu és que després de la missió de Portugal tingui lloc una altra a Andorra en els propers mesos. Els contactes s’han intensificat arran de l’entrada en vigor, el passat 23 d’abril, del conveni entre els dos Estats per evitar la doble imposició (CDI). A la reunió d’aquest dimarts la delegació andorrana també ha explicat als membres de l’AICEP les noves possibilitats de negoci arran de la recent obertura econòmica del Principat.
Les futures missions no seran les primeres que es treballin conjuntament. Al maig del 2014, ja es va organitzar amb l’AICEP una jornada d’oportunitats econòmiques Andorra-Portugal a Lisboa que va permetre més de 50 reunions entre representants empresarials dels dos països.
Els acords per evitar la doble imposició
El CDI amb Portugal és el cinquè conveni vigent per evitar les dobles imposicions i prevenir l’evasió i el frau fiscal. Es va signar el 27 de juliol del 2015 entre el ministre andorrà d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el seu homòleg portuguès, en aquell moment, Rui Machete. Posteriorment el Consell General va aprovar la seva ratificació el 30 de novembre del 2016 i l’Assemblea Parlamentària portuguesa ho va fer el 22 de desembre del mateix any. El 14 de febrer del 2017 es va publicar el Decret de ratificació del president portuguès, al Diari de la República i la ratificació a Andorra s’havia fet pública al BOPA el 22 de desembre del 2016. No va ser fins el passat 23 d’abril quan va entrar definitivament en vigor.
A part del CDI amb Portugal, el Principat té convenis en vigor amb Espanya, França, Luxemburg i Liechtenstein, i està en negociacions amb Letònia i els Emirats Àrabs. Els CDI són una peça fonamental per a la diversificació de l’economia andorrana, l’atracció de capital estranger i la internacionalització de les empreses del país, alhora que representen un aval a la reforma fiscal.