El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assenyalat que amb aquest projecte de llei es consolida l’homologació internacional en matèria de serveis de pagament, i per tant suposarà un increment de l’atractiu del Principat per a les inversions estrangeres. Així mateix, permetrà la plena integració dels serveis de pagament, que beneficiarà als consumidors, microempreses i altres usuaris i crearà un escenari més dinàmic, competitiu i innovador.
El Consell General va aprovar el passat 17 de maig la Llei de serveis de pagament i el diner electrònic per implementar les directives europees a l’ordenament jurídic andorrà i donar compliment a l’Acord Monetari amb la Unió Europea. A més, l’aprovació de la llei va ser un pas més necessari per poder pertànyer a l’espai únic europeu de pagaments en euros (SEPA).
Les innovacions tecnològiques dels darrers anys i la necessitat de generar un entorn més segur, però, han fonamentat un nou marc legal que es recull en la Directiva europea “PSD2”. Aquesta té com a objectius facilitar i millorar la seguretat en l’ús de sistemes de pagament a través d’Internet i reforçar el nivell de protecció de l’usuari contra fraus i abusos potencials. A més, vol promoure la innovació en els serveis de pagament a través del mòbil i d’internet perquè es creï un entorn favorable a l’agilització de les operacions de pagament.
Per tal d’integrar aquesta directiva al marc jurídic andorrà, el Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de modificació de la Llei de serveis de pagament i diner electrònic. Les novetats més rellevants de la modificació consisteixen en una nova reserva d’activitat per a la prestació de dos nous serveis de pagament: els serveis d’iniciació de pagaments i els serveis d’informació de comptes; la incorporació de nous actors diferents dels tradicionals que prestin serveis de pagament, i l’establiment d’un règim més protector dels drets dels usuaris dels serveis de pagament.
Text: Govern d’Andorra