Francisco ha recordat que durant el segle passat, l’economia a Andorra ha estat impulsada principalment per la indústria dels serveis, amb èmfasi en el comerç, el turisme i les activitats financeres. En aquest sentit ha assenyalat que “la modernització i la diversificació econòmica del país han estat una prioritat en els darrers anys, sent les transformacions tecnològiques i digitals d’aquests sectors més tradicionals un dels objectius principals per fer-los més competitius i innovadors” i ha recordat que “l’escala d’Andorra, com a microestat, pot resultar problemàtica quan es tracta de recursos (desenvolupament, investigació, economia, etc.), però alhora ofereix molts avantatges pràctics: proximitat entre les parts interessades, legislació flexible, agilitat a l’hora de crear, implementació de solucions, disponibilitat de dades i accessibilitat, etc”.
En aquest context, el director de projectes d’Actua Innovació ha explicat que “es va identificar un nínxol clau per millorar les competències d’Andorra: La creació del Data Hub, la plataforma nacional per centralitzar les dades generades arreu del país per diferents entitats públiques i privades”. Francisco ha destacat que “aquesta plataforma ofereix una visió única del país, proporciona un entorn analític avançat, fomenta eines innovadores per millorar i optimitzar la presa de decisions dels grups d’interès i crea un entorn tecnològic per a la col·laboració entre administració pública, empreses privades i investigadors”.
El director de projectes d’Actua Innovació ha estat acompanyat d’Óscar Martínez de ClearPeaks, amb qui s’està analitzat alternatives tecnològiques per a la implementació i el desplegament de Data Hub. De fet ja s’han considerat diverses tecnologies, arquitectures i models de desplegament i s’ha creat una plataforma basada en Cloudera que funciona en un núvol privat proporcionat per Andorra Telecom. A la xerrada s’ha parlat també de casos d’ús amb èxit habilitats pel DataHub. I és que aquestes diferents fonts d’informació, reunides i integrades, s’utilitzen per proporcionar eines d’anàlisi en temps real per a la visualització i el seguiment de dades d’hidrologia, meteorologia i neu per a un sistema d’alerta precoç de protecció civil i els equips de rescat.
El cartell del Big Things 2019 ha estat un dels millors dels darrers anys i ha comptat amb la participació de grans marques com Mercadona i Banc Santander, i de ponents de reconegut prestigi com Chema Alonso, director de dades de Telefònica.