El Grup EFTA coneix les línies mestres que marcaran l’Andorra del futur a l’Espai d’Innovació

L’Espai d’Innovació d’Actua ha acollit quest dimarts, 6 de març, la taula rodona “Cap al mercat interior”, un esdeveniment organitzat amb motiu de la visita a Andorra del Grup de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA).

La taula rodona ha anat a càrrec del secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica i Innovació, Josep Maria Missé, la directora d’Andorra Desenvolupament i inversió (Actua-Invest in Andorra), Judit Hidalgo, el director de la Fundació ActuaTech (Actua-Innovating in Andorra), Marc Pons, i el director de l’empresa Nice Fruit, José Maria Roger.

En les seves ponències s’han tractat temes tan diversos com la política econòmica del Govern d’Andorra durant els últims anys, l’obertura a la inversió estrangera, l’estratègia d’Actua,  l’aposta per al desenvolupament del sector de la innovació, i la implantació de noves empreses al país, entre d’altres.

L’objectiu d’aquesta taula era que els membres del Grup EFTA poguessin visualitzar les línies mestres que marcaran l’Andorra del futur. I de fet, durant dos dies, una trentena d’integrants d’aquest grup de treball participen en múltiples actes per conèixer millor Andorra des de diferents àmbits: polític, econòmic, social, cultural i turístic.

Igualtat pels andorrans al mercat interior europeu.

Al matí, el cap de Govern, Antoni Martí, ha inaugurat el congrés del Grup EFTA i en el seu discurs ha reiterat que la relació d’Andorra amb Europa va més enllà de la geogràfica i és sobretot pels valors compartits com la democràcia, la igualtat, i els drets i llibertats individuals. També ha explicat davant els delegats europeus que el Govern ha impulsat des de l’any 2012 un procés d’obertura econòmica que permet als residents estrangers participar econòmicament al Principat en les mateixes condicions que els andorrans, i que se centren els esforços en aconseguir reciprocitat d’igualtat pels andorrans al mercat interior europeu.

El cap de Govern ha recordat que la necessitat d’accedir a aquest mercat interior europeu està justificada per ser l’espai econòmic natural, i per permetre al sector empresarial d’Andorra obrir-se a l’exterior, i construir així, nous pilars econòmics, que coexisteixin amb els sectors tradicionals del Principat. En aquest sentit, Antoni Martí, ha defensat les particularitats d’Andorra en l’acord d’associació amb Europa, unes especificitats condicionades per les dimensions territorial i social del Principat i a la seva situació geogràfica, i que el cap de Govern ha demanat que siguin enteses per la Unió Europea.