El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, han mostrat aquest dijous, 18 de gener, l’Espai d’Innovació d’Andorra als cinc estudiants del Massachusetts Institute of Technology (MIT) que imparteixen classes d’assignatures com ara matemàtiques, tecnologia o ciències als centres de batxillerat d’Andorra. A l’acte també ha estat present el director general de l’àrea de negoci de Vallbanc, Sergi Pallerola, els professors que tutelen a aquests estudiants i les famílies d’acollida.

Els cinc estudiants formen part del programa de MISTI Global Teaching Lab, una iniciativa del MIT que facilita que els seus estudiants universitaris comparteixin coneixements, en períodes de tres setmanes, a escoles de secundària d’arreu. El ministre Eric Jover, ha explicat que els estudiants d’aquest prestigiós centre universitari, imparteixen des del passat 8 de gener, classes a alumnes de batxillerat de tots els centres d’Andorra. Ha valorat de manera molt positiva, l’intercanvi d’experiències que aquests estudiants ofereixen als alumnes andorrans i el fet que la seva relació sigui amb llengua anglesa.
 
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior els ha introduït l’estructura educativa andorrana, explicant la convivència dels tres sistemes educatius. Jover ha volgut agrair a l’entitat bancària Vallbanc la implicació al projecte, així com als professors col·laboradors i a les famílies d’acollida. Jover ha conclòs la seva intervenció a l’espai d’Actua, dient que espera que l’experiència serveixi per millorar el nivell acadèmic i per crear vocació científica.

Per la seva part, el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, s’ha referit a la relació entre Andorra i el MIT en l’àmbit de la Innovació, i ha explicat als estudiants els projectes que s’estan duent a terme. Saboya ha celebrat el valor afegit que la col·laboració amb aquesta entitat s’estengui també en l’àmbit educatiu.
 
Així, durant l’acte de presentació, Gilbert Saboya ha explicat als nord-americans el funcionament de l’Espai d’Innovació d’Andorra, impulsat per Actua. El ministre ha remarcat que l’espai està obert no només als investigadors sinó també amb els empresaris i els ciutadans en general.

Pel que fa als projectes, Saboya ha mostrat el vehicle autònom que s’està testant a Andorra (Persuasive Electric Vehicle -PEV), el CityScope amb la projecció de diversos estudis d’Andorra i també la zona reservada per als investigadors. També els ha parlat del projecte TerMITes, que sensoritza l’escola andorrana de Santa Coloma, així com el treball de l’OBSA, que permet conèixer el potencial d’aprofitament de l’energia solar a les cobertes dels edificis del país, generant una sèrie d’indicadors en relació als beneficis i l’interès energètic, econòmic i ambiental d’aquest aprofitament.

 

El perfil dels estudiants de l’MIT

Baula Xu

Nascuda l’any 1997, estudiant del Bachelor of Science in Electrical Engineering and Computer Science al MIT. L’interessa la relació de les dones amb la tecnologia i el mentorat dels estudiants. És membre de la MIT Society of Women Engineers. Participa com a organitzadora a un summer camp gratuït de programació per noies. Està assignada a l’Escola Andorrana de Batxillerat.

 
Nicolás Gómez del Campo

Nascut l’any 1998, és estudiant del Bachelor of Science in Computer Science and Electrical Engineering. És membre de la Hispanic Professional Engineers Society. Ha viscut a Mèxic durant 7 anys. Ha donat classes de reforç escolar a alumnes en matemàtiques, càlcul, àlgebra i ha ensenyat l’anglès a persones debutants. Està assignat al Colegio Maria Moliner.

 
John Michael Reyes

Nascut l’any 1997, és estudiant del Bachelor of Science en Mechanical and Ocean Engineering. És tutor de reforç en matemàtiques i algebra. Ha sigut Lab assistant en Dynamics and Controls 2 i teaching assistant en Mechanics & Electromagnetism. Està assignat al Col·legi Sant Ermengol

Smriti Pramanick

Nascuda l’any 1996, és estudiant del Bachelor of Science en Computer Science & Engineering. Ha participat en un intercanvi acadèmic amb la Universitat de Cambridge durant l’any 2016-2017. És mentora del programa MAGIC (More Active Girls in Computing.) Ha estat Lab Assistant al modul d’introducció a Computer Scicence Programming i d’introducció al Computational Thinking and Data Science.
És pianista, practica el ball i és cinturó negre de tae-kwon-do, jujitsu i aikido. Està assignada al Centre de Formació Professional d’Aixovall.

Hanna Tseng

Nascuda l’any 1996, és estudiant del Bachelor of Science in Biological Engineering. Ja ha participat en el programa MISTI, fent una estada a l’estiu 2016 a l’INSERM. Centre de Recherche en Cancerologie a Marsella (França). Ha donat classes de suport en matemàtiques i francès. Ha fet coaching en oratòria, preparació i gestió de debats. És professora del high school biology program i dóna classes de metodologia en el context d’un laboratori. Especialista a donar suport als estudiants a resoldre problemes matemàtics, veure com progressen i assoleixen els seus objectius. Entre els seus interessos està la cal·ligrafia. Està Assignada al Lycée Comte de Foix