La xarxa d’empreses inclusives s’emmarca en l’estratègia per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat per al 2016-2019. Aquesta estratègia té com a objectiu l’accés i la permanència al mercat dels membres del col·lectiu gràcies a la implicació del teixit empresarial i la col·laboració entre les administracions i els agents econòmics i socials.
L’adhesió a la xarxa ja ha donat els seus fruits com és que dos membres del col·lectiu, s’incorporaran a Andorra Telecom per dur a terme tasques d’atenció al públic a l’agència comercial.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior ha mostrat la seva satisfacció per la rebuda entre les empreses del programa que ha de permetre que les persones amb discapacitat “no pateixin cap tipus d’estigmatització” en el mercat laboral i que es puguin incloure laboralment “seguint el mateix circuit que la resta de treballadors”.
Jordi Nadal ha volgut destacar com aquest programa encaixa a la perfecció amb la política de la companyia d’afavorir la inclusió laboral de les persones amb discapacitat. En aquest sentit s’ha referit a la col·laboració que des de fa anys l’entitat té amb l’Agència de Treball amb Suport (AGENTAS) de l’Escola Meritxell i que ha permès que dues treballadores donin suport a l’arxiu del departament de Relacions amb el Client. Andorra Telecom compta també en la seva plantilla amb dues persones més amb discapacitat realitzant tasques tècniques.
Nadal ha mostrat igualment la seva satisfacció per ser la primera empresa del país en disposar del distintiu d’empresa inclusiva. Espot li ha lliurat l’adhesiu amb el logotip acreditatiu, que lluirà a partir d’avui a l’aparador de l’agència comercial d’Andorra Telecom.
El Ministeri ha dissenyat un itinerari específic en orientació laboral per a les persones que necessitin suport i el seguiment a càrrec de dues orientadores especialitzades del Servei d’Ocupació. El suport a la inclusió preveu l’acompanyament previ a l’equip al que s’incorpora el treballador i la dedicació d’un preparador laboral el temps necessari a més del seguiment posterior i continu de la persona en el seu lloc de treball.
Els membres de la xarxa es comprometen a identificar les ofertes de treball que es podrien adaptar a les necessitats de les persones amb discapacitat que trametran al Servei d’Ocupació, que recomanarà els aspirants que millor s’adaptin al perfil per a que l’empresa pugui fer la selecció final.