La cinquena edició del projecte Tàndem, impulsat per Actua i el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, ha finalitzat aquest dijous, 17 de desembre, amb la gran final que s’ha celebrat a l’auditori del centre de Formació Professional d’Aixovall. Es tracta d’un projecte té per objectiu implicar la comunitat educativa d’FP d’Andorra amb projectes innovadors que es desenvolupin a les empreses i potenciar el talent dels alumnes.
Els tres equips finalistes, formats per 6 alumnes cadascun, han disposat de 10 minuts per presentar les seves solucions innovadores als reptes plantejats per Creu Roja Andorrana (Com ampliar la presència de l’entitat a nivell social al Principat); Vallnord (Com reduir la petjada ecològica de l’estació d’esquí); i Via Moda (Com reformular els processos interns de Via Moda per reduir la petjada ecològica).
Finalment l’equip guanyador ha estat Neu Neta que va presentar un gran projecte per a Vallnord que incloïa nous dipòsits d’aigua, una aplicació per premiar la fidelitat dels clients, una reducció del consum de combustible i la millora paisatgística del pàrquing de Pal. Enguany han participat 80 alumnes, 12 docents i una desena de mentors que han treballat conjuntament els reptes plantejats per les tres entitats mencionades.
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que el projecte Tàndem està plenament consolidat i la qualitat de les presentacions que “han estat d’un alt nivell”.
Per la seva banda, ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d’Actua, Jordi Gallardo, ha recordat que “aquest projecte també ens permet involucrar empreses del país en un procés d’innovació oberta amb el que les inserim en una nova manera de fer. És essencial, avui en dia, que les empreses incorporin metodologies que a través de la col·laboració interna o externa, els ajudi a trobar solucions creatives i innovadores als reptes empresarials que es troben”.
En la mateixa línia la directora d’Actua Empresa, Judit Hidalgo, ha destacat que “Tàndem és precisament la combinació de dos móns on tots surten guanyant. El paradigma on tant les empreses com els alumnes aprenen i creen conjuntament. A més Actua Empresa també impulsa la implantació de la solució guanyadora dins l’empresa com a part final del projecte”.
Edicions anteriors
La primera edició de Tàndem va finalitzar el mes de maig del 2017, amb la presentació de tres propostes dels alumnes d’FP que donaven solucions diverses al repte plantejat per Perfumeria Júlia que consistia en analitzar el comportament dels clients per poder millorar les experiències als seus establiments. Finalment el projecte guanyador va ser una aplicació que permetia captar la informació dels clients gràcies a un mètode que combina tecnologia NFC, Wifi i Bluetooth. Van participar 11 alumnes, dirigits per cinc docents, i amb la implicació d’una única empresa, Perfumeries Júlia.
A la segona edició de Tàndem els alumnes de formació professional van haver de fer front als reptes plantejats per les empreses: Dermandtek, amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la prevenció i la necessitat de fer revisions per prevenir el càncer de pell; Hotels Plaza, que volia oferir una experiència regal personalitzada als seus clients; i Inlingua que proposava la creació d’un projecte atractiu d’immersió lingüística durant els mesos de juliol i agost adreçat a adolescents. Finalment, d’entre els cinc projectes finalistes, el guanyador plantejava la creació d’una aplicació i un sistema de punts de fidelització que permet al client gaudir d’avantatges i activitats exclusives en les instal·lacions de l’hotel. En aquesta edició van participar la totalitat dels alumnes del Centre d’FP (61), tutelats per 11 professors, i van treballar reptes plantejats per tres empreses.
La tercera edició del projecte Tàndem els estudiants d’FP van treballar els reptes d’innovació plantejats per Andorra Telecom, Gamma Management i VallmedicVision. L’equip guanyador va presentar un seguit de propostes per millorar les vendes de targetes de prepagament d’Andorra Telecom. El curs passat van participar 72 alumnes, tutelats per 12 docents, i els reptes van ser: Andorra Telecom demanava als alumnes treballar iniciatives per innovar en l’oferta de telefonia mòbil de prepagament per tal d’arribar a més clients; VallmedicVision volia idees per conscienciar la població andorrana per evitar l’ús abusiu de les pantalles digitals amb la finalitat de reduir la incidència de la miopia; i Gamma Management pretenia millorar la relació d’aquesta empresa de recursos humans amb els seus clients, que són empreses i candidats.
A la quarta edició van participar 68 alumnes i 12 docents del centre d’Aixovall que van treballar els reptes plantejats per Morabanc Andorra (Com aconseguir que anar al bàsquet sigui una opció d’oci prioritària per a la població d’entre 20 i 40 anys); Unicef (Com potenciar la col·laboració dels joves d’Andorra amb Unicef); i Vatel (Com poder fer que les professions del sector hostaler i turístic siguin més atractives pels estudiants del país).