La Fundació ActuaTECH, que té com a patrons el Govern, Andorra Telecom, FEDA i la Universitat d’Andorra, ha iniciat els treballs per desenvolupar un big data nacional, una plataforma que permeti recollir dades multisectorials per a la millora i desenvolupament de diferents serveis. El big data és la plataforma tecnològica sobre la qual es basa el projecte de l’smart country en la que treballa la fundació.
Aquesta mateixa setmana s’han iniciat els treballs que desenvolupen els equips de recerca de les dues parapúbliques tecnològiques -Andorra Telecom i FEDA- la Universitat d’Andorra i un equip de recerca del Massachusetts Institute of Technology (MIT). La primera jornada de treball ha tingut lloc a les instal·lacions de la Universitat d’Andorra.
El director general de FEDA, Albert Moles, ha apuntat l’oportunitat que suposa treballar amb un únic big data en lloc que cadascun dels patrons de la fundació en generin un d’específic, fet que permet optimitzar la inversió i generar sinèrgies. La vocació és que aquesta gran plataforma de dades pugui ser usada per desenvolupar aplicacions turístiques i comercials. A més també es contemplen projectes sobre mobilitat i medi ambient i que sigui la base perquè les empreses tecnològiques generin projectes d’alt valor afegit.
Moles ha explicat aquest matí les múltiples possibilitats que ofereix un big data per al desenvolupament i l’eficiència dels serveis. Moles ha apuntat les aplicacions que pot tenir en l’àmbit energètic amb un major eficiència, rebaixa de costos, reducció de la dependència i menor impacte medioambiental.
En aquest sentit ha exemplificat alguna d’aquestes opcions com són el control i la gestió eficient dels aparells elèctrics, la possibilitat de posar en comú el consum i producció d’un nombre de clients d’un barri o una illa de cases per poder gestionar-ne el subministrament i els preus o la gestió de la càrrega de les bateries elèctriques.
La col·laboració amb el MIT s’estendrà a d’altres projectes de la Fundació Actua TECH i suposarà un important intercanvi de coneixement entre els punters equips de recerca d’aquesta Universitat nord-americana i els estudiants i professorat de la UDA.