Sense categoria

L’aposta per la digitalització i la innovació, la clau del comerç post-Covid segons l’INNTEC 2021

Cinc ponències, dues taules rodones i dos casos d’estudi han tractat d’explicar al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i també en directe via YouTube els nous camins que s’obren per al comerç. Idees clau: cal combinar estratègies físiques i virtuals i aprendre a interpretar les dades que internet ens ofereix.

La cinquena edició de l’INNTEC, titulada “Comerç phygital: els camins de l’omnipresència”, ha tingut un centenar llarg d’inscrits, repartits gairebé al cinquanta per cent entre presencials i telemàtics. L’esdeveniment ha començat amb un parlament d’Albert Moles, president d’ACTINN, el clúster andorrà de les noves tecnologies que organitza la jornada. Moles ha donat la benvinguda als assistents a “una edició que hem volgut dedicar als negocis al detall i als negocis business to consumer en general, després d’un any molt complicat per als actors del país a causa de les restriccions de mobilitat amb els estats veïns” i ha conclòs amb el desig que fos “una jornada de reflexió productiva i inspiradora, però també una jornada de retrobament personal, de socialització i de tornada progressiva a una normalitat més humana i relacional.”

Tot seguit ha pres la paraula Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, qui ha dit que el comerç andorrà “ha d’estar a la primera línia en l’àmbit digital per poder oferir la millor experiència al comprador presencial”, i ha celebrat que es faci un congrés com aquest, “on es discuteix com ha de ser el comerç del futur, una qüestió que interessa molt a un país eminentment comercial com Andorra”.

Finalment, Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa del Govern d’Andorra, ha enumerat “quatre àmbits rellevants en la transformació digital”: el comerç electrònic (“si els nostres clients són digitals necessitem una botiga virtual”), el business intelligence (“entendre la nostra clientela i com oferir-li una proposta que li interessi”), l’omnicanalitat i la innovació constant (“cal interioritzar la cultura de la innovació”), per concloure que “la clau rau en el fet que aquestes eines aportin realment valor al client”.

A continuació, el ministre ha lliurat un taló per valor de 5.000 € a l’startup Road Solutions, que ha desenvolupat un sistema per millorar les condicions de carreteres en època hivernal, guanyadora dels ACTINN Awards 2020, mentre que Marsol n’ha lliurat un de 2.000 € a Parl’APP, la proposta d’emprenedoria social que es va endur el segon premi. La convocatòria per a l’edició 2021 dels premis es farà pública dilluns, 28 de juny.

Després s’han succeït diverses ponències —a càrrec de Luis Font, expert en vendes digitals i emprenedoria; Beatriz Irún, gran coneixedora del comerç internacional i en particular dels mercats asiàtics; Jordi Albanell, especialista en data driven marketing i blockchain; Alba Alonso, experta en data analytics; i Sergio Colado, especialista en indústria 4.0 i psicologia cognitiva, dues taules rodones —sobre el model de comerç al detall que emergeix després de la Covid i sobre el culte a la dada— i dos business cases, dos casos pràctics de com diferents comerços s’estan adaptant al nou entorn.

Els organitzadors s’han mostrat molt satisfets de com s’ha desenvolupat l’acte i han agraït la implicació dels patrocinadors, Crèdit Andorrà, FEDA i Andorra Business, dels espònsors, Andorra Telecom, NAOS, el Comú d’Andorra la Vella i Grandvalira, i de tots els participants.

Les ponències i intervencions poden recuperarse al canal de YouTube d’INNTEC.