La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha obert aquest dimecres al migdia el Side Event que ha coorganitzat el Govern d’Andorra conjuntament amb els Executius de Georgia i Jamaica per explorar i debatre sobre el repte que planteja l’efecte del canvi climàtic en les poblacions de muntanya. L’esdeveniment, que s’ha dut a terme en el marc de la COP25 que acull Madrid sota la presidència de Xile, s’ha titulat ‘Building resilience of mountain communities: data and science for policy action’ i ha coincidit amb la celebració del Dia internacional de les muntanyes.
En les paraules d’obertura, Calvó ha recordat que els darrers estudis científics evidencien un efecte directe sobre els ecosistemes muntanyosos arran del canvi climàtic, zones molt vulnerables.
Per això, la investigació internacional, regional i nacional així com la col·laboració entre institucions de recerca i l’administració pública és cabdal per dissenyar estratègies i accions per fer front al canvi climàtic, ja sigui per mitigar-lo o adaptarse als futurs canvis. També és essencial perquè les dades recollides siguin el més precises possibles i possibilitin accions concretes de forma imminent. Per aquesta raó ha agraït la col·laboració del Mountain Partnership de la FAO, així com l’impuls econòmic necessari per a l’Aliança per a les Muntanyes.
Calvó ha recordat que l’objectiu és que la resposta al canvi climàtic pugui ser interdisciplinari perquè s’han de canviar patrons de consum d’energia i potenciar les noves fonts d’energia, noves modalitats de transport, la producció i tractament de residus, la pèrdua de la biodiversitat i la gestió dels residus naturals.
Per la seva banda, Marc Pons, en representació d’Actua Innovació i de l’institut d’Estudis Andorrans, ha emfatitzat que Andorra vol anar un pas més enllà i està fomentant la col·laboració entre els actors de la recerca i la innovació, l’administració pública, el sector privat i la ciutadania.
Text: Govern d’Andorra