La sessió temàtica, prèvia a les Jornades INNTEC i centrada en la tecnologia blockchain, ha acollit aquest dimarts, 28 de novembre del 2017, una vuitantena de professionals de diferents sectors com l’energètic i el financer, així com de diverses nacionalitats com l’anglesa, la francesa o l’andorrana interessats en conèixer les darreres aplicacions i projectes desenvolupats a l’entorn d’aquesta nova tecnologia de base de dades distribuïda que està revolucionant diferent sectors econòmics i empresarials. La jornada, que ha donat el tret de sortida a l’Open Innovation Week, ha tingut com a principal objectiu donar a conèixer la tecnologia blockchain i la seva aplicació en diferents àmbits, especialment en els sectors de l’energia i les finances.

La sessió ha estat inaugurada per Pedro Cardona, sots-director general de l’Àrea de Tecnologia i Sistemes d’Andbank, patrocinador de la jornada juntament amb l’empresa RSM. El directiu de l’entitat financera ha volgut destacar la importància d’incorporar la tecnologia blockchain al sector bancari per tal de millorar el servei d’atenció al client i gaudir d’una major agilitat a l’hora de realitzar qualsevol tipus de transacció econòmica, entre d’altres.

Un cop inaugurada la jornada, les set empreses convidades han anat realitzat les seves ponències. François Sonnet, cofundador de l’empresa ElectriCChain, ha estat el primer a exposar un exemple d’èxit en el qual la tecnologia ‘blockchain’ hi ha tingut un paper clau. És el cas de la moneda SolarCoin, una moneda virtual creada amb l’objectiu d’incentivar la producció d’energia solar per part de tots els productors d’arreu el món.
La segona ponència, a càrrec de Sebnem Rusitschka, de l’empresa Freeel.io, ha abordat un debat molt interessant sobre com poder produir, en un futur, una energia tan neta i gratuïta com l’aire. A continuació, Alan Laubsch, de l’empresa Lykke, ha donat a conèixer quins són els efectes de la tecnologia ‘blockchain’ aplicats a la Internet global i la confiança que aquesta genera.

La segona part de la jornada ha acollit les últimes quatre ponències. Carlos Barbero, de l’empresa BTC Guardian, ha volgut explicar quins són els mètodes de pagament i de fer transaccions econòmiques a través de la tecnologia blockchain. Per la seva part, Xavier Blot, de l’empresa Fab Lab Barcelona, ha posat sobre la taula un nou debat: ‘És una nova edat d’or per a les comunitats energètiques?’, una ponència que ha generat una conversa entre ponent i assistent molt interessant.

Per finalitzar la jornada, Marc Gallardo, de l’empresa RSM, ha fet una conferència més tècnica en la qual ha tractat els reptes reguladors de la tecnologia blockchain. L’encarregat de concloure la sessió ha estat Alexandre Raguet, de l’empresa Lumo-France. La ponència ha volgut donar a conèixer quins sistemes de ‘crowfunding’ existeixen per a nous projectes d’energia renovable. La sessió ha finalitzat amb el torn de preguntes per part dels assistents.

La jornada monogràfica que s’ha desenvolupat avui al Centre de Congressos d’Andorra la Vella és l’avantsala de les Jornades Inntec, el segon esdeveniment programat en el marc de l’Open Innovation Week, que es celebraran durant dijous i divendres, sota el títol ‘La revolució 4.0 a Andorra’, amb la participació d’una quarantena de ponents.

Text: ACTinn