ACTUA ofereix una conferència sobre l’experiència de l’administració tecnològica a Estònia

El Centre Cultural i de Congressos Lauredià va acollir la primera jornada d’emprenedoria, organitzada per la Cambra de Comerç i de Serveis d’Andorra i la Universitat d’Andorra.

Oriol Giró i Donna Alcalá, socis directors de la consultora Emindsetlaw van ser els encarregats de presentar i moderar l’acte. La jornada, repartida en cinc taules rodones, va abordar aspectes claus de l’emprenedoria al país.

La primera conferència, a càrrec del professor d’Esade i consultor Ivo Güell, i de la consultora Núria Prenafeta, va abordar les característiques del nou perfil d’emprenedor, els anomenats “mil.lenials” i dels valors que els mouen.

A continuació, la taula de debat sobre el procés emprenedor, va comptar amb la presència de tres emprenedors exitosos, que han esdevingut referents en els seus sectors, i que han aconseguit aixecar rondes de finançament molt importants. Cal destacar el projecte d’Eltenedor.es, recentment adquirit per Tryp Advisor, la tecnològica Kompyte o el projecte de l’emprenedora andorrana Virginie Rogé, Dietox, empresa participada pel conegut inversor espanyol Luis Cabiedes. Tots ells van destacar que els bons projectes, ben estructurats, creïbles i viables, sempre trobaran finançament.

Tot seguit, aprofundint en aspectes de finançament de projectes, hem presenciat la ponència de Josep Nebot, cofundador d’Arboribus, una entitat de crowdlending; de Josep Mora, director d’Idodi Venture, i de l’andorrà David Betbesé, soci cofundador d’Alkimia Capital, una multi family office que ofereix una consultoria integral, especialitzada en l’àrea financera i patrimonial als seus clients, i cerca potencials inversors per aquells projectes emprenedors que consideren més interessants.

En la sessió de la tarda, diversos emprenedors del país com Alfons Miralles, cofundador de l’espai Cow or King, Hugo Miranda, de la plataforma de serveis Key and Cloud, Francesc Destrée, cofundador de Sherpa Andorra i Makeyoursuit, i finalment Ruper Fornell, que ha creat amb dos socis la plataforma de serveis de salut i esports MyBeweeg. Tots ells van parlar de les seves experiències d’emprendre a Andorra, destacant les virtuts i els obstacles que s’han trobat durant les fases d’arrencada dels seus projectes respectius.

La següent taula de debat, sota el títol “Què estem fent i què no estem fent a Andorra per l’emprenedoria”, va comptar amb les ponències de Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom, de la Neus Soriano, secretària d’Estat de Turisme i Comerç, i de Imma Jiménez, de la inicativa Actua.

Nadal va exposar el projecte NIU, per captar start-ups tecnològiques, i va parlar del rol d’Andorra Telecom en el procés d’obertura econòmica. La Sra. Soriano va recordar els esforços legislatius del Govern d’Andorra, que han permès l’obertura econòmica, fent esment del gran nombre de consultes d’inversió estrangera, i de l’obertura de més de 800 comerços al país gràcies a l’acció conjunta del Govern i de la iniciativa Actua, des de la llei d’inversions estrangeres, l’any 2012. També va repassar algunes iniciatives com el taller d’Emprenedors, que ja ha organitzat 16 edicions, i la reflexió al voltant de temes de finançament, de simplificació de tràmits i millora de l’ecosistema emprenedor, prenent nota dels obstacles esmentats anteriorment per alguns emprenedors.

Finalment, la Sra. Jiménez va posar en relleu la tasca de promoció econòmica i de diversificació econòmica d’Actua, així com la necessària tasca d’acompanyament que s’està duent a terme, com demostren les més de 4000 consultes que s’han gestionat a l’espai Actua Corner des de la seva obertura al juny del 2014.

L’acte va concloure amb la darrera taula rodona sobre inversió estrangera i internacionalització des del punt de vista jurídic i fiscal. El director d’Integral Serveis 21, Jordi Marticella i els advocats Esteve Vidal i Carlota Pastora van parlar de les oportunitats que ofereix Andorra, així com els aspectes claus que cal tenir en compte en iniciar un procés d’internacionalització.

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va clausurar la jornada felicitant els organitzadors, i destacant els esforços conjunts per fer d’Andorra un país d’oportunitats. Tanmateix, va recordar que Andorra és un país d’emprenedors, i que l’obertura econòmica de l’any 2012, i el procés de negociació per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea seran elements claus per què les noves generacions d’emprenedors tinguin múltiples oportunitats de desplegar el talent i contribuir doncs en la prosperitat i sostenibilitat del país a llarg termini.