El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha obert la jornada destacant la necessitat que les empreses s’adaptin a la nova “cultura digital” i revisin la relació amb el client en un “ecosistema diferent” fruit dels “canvis molt accelerats que vivim”.
Nadal s’ha referit al paper que Andorra Telecom ha de tenir per afavorir la digitalització de la societat. Ha citat explícitament el canvi de la fibra òptica que dimensiona la xarxa pels reptes de futur. “Es una base sòlida que ha de permetre les empreses construir la seva plataforma digital”. En aquest sentit, s’ha mostrat molt satisfet dels resultats de la nova xarxa, que ja gaudeixen dos de cada tres usuaris, i ha agraït la comprensió i facilitats que han donat els clients.
Nadal s’ha referit també a la creació de la incubadora/acceleradora d’empreses Niu, creada per Andorra Telecom, destinada a afavorir la creació i creixement d’start-ups en l’ecosistema digital.
El sènior manager de Deloitte, Andrés Martínez, ha ofert una conferència al voltant de la necessitat de les empreses d’emprar les eines que ofereix la digitalització per optimitzar l’experiència de client. L’expert ha destacat com la millora de la percepció del consumidor proporciona un increment dels clients, un augment de les vendes, la disminució de les taxes de fuga, la reducció de costos i l’increment d’informació disponible dels nostres clients.
Marcelo Manta, responsable del desenvolupament empresarial de solucions innovadores per a les indústries de telecomunicacions i mitjans per Espanya i Llatinoamèrica d’Accenture, ha realitzat una intervenció específica sobre transformació digital, que ha il·lustrat amb diversos exemples. Manta ha defensat la necessitat d’adaptar tots els processos de l’empresa a la digitalització amb la màxima agilitat, des del canvi cultural dels seus treballadors fins a la comercialització dels productes i serveis.
Ha tancat la jornada una conferència a tres veus sobre ciberseguretat a càrrec de tres dels membres de l’equip de seguretat d’Andorra Telecom. El director de Seguretat i Control, Cèsar Marquina, ha fet una
radiografia sobre l’estat actual de la ciberdelinqüencia. “Actualment al món hi ha 14 víctimes per segon d’atacs”, ha destacat Marquina, que ha alertat també dels riscos derivats de la digitalització, l’internet de les coses o l’emmagatzematge de dades, amb la perspectiva que l’any 2020 hi haurà 46.000 milions de dispositius connectats.
David Julián, enginyer de Seguretat i Frau, ha alertat de l’impacte que suposa per a les empreses la filtració de dades i ha fet una anàlisi superficial del nivell d’exposició nacional als atacs. Ha informat de la detecció d’un centenar de serveis crítics d’empreses que haurien de ser accessibles només internament de forma segura i que estan oberts a Internet i, per tant, s’hi pot accedir des de qualsevol lloc del món. En la ponència, ha donat diversos consells pràctics per reforçar els mecanismes de seguretat com són la formació, la conscienciació, el xifrat de dades, la detecció….
Enric Castellet, responsable d’Accés Internet, Connectivitat i Seguretat Operativa, ha presentat les possibilitats de protecció que poden aplicar les empreses, insistint en la necessitat de treballar intensament en la detecció i la mitigació a través de les plataformes de seguretat. Castellet ha fet referències específiques als serveis per mitigar els atacs de ddos, les línies netes, els filtres d’url, els firewall, informació que ha il·lustrat amb exemples pràctics.
El director de Relació amb el Client d’Andorra Telecom, Josep Vilana, ha valorat molt positivament els resultats del Fòrum tant pel nombre d’assistents com per la receptivitat dels empresaris que hi han assistir. Vilana ha indicat que aquesta jornada, un punt de trobada entre la companyia i els seus clients professionals, es troba plenament consolidada.
Text: Andorra Telecom