En aquesta quinzena edició del clúster de salut i benestar, els assistents han pogut debatre al voltant de la importància que té l’aire que respirem als nostres llocs de treball.
La Doctora Gloria Cruceta, directora de Segla Qualitat S.L, ens ha presentat l’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental en Interiors (AAQAI) .
Aquesta associació es va crear al 2008 amb l’objectiu de difondre la importància de tenir cura de la qualitat ambiental de l’aire en l’interior dels edificis, així com per fomentar la recerca, el desenvolupament i la innovació per millorar el control.
La doctora ha remarcat la rellevància de mantenir una bona qualitat ambiental a l’interior dels edificis i ha parlat del síndrome de l’edifici malalt, que té una qualitat ambiental dolenta i acaba causant múltiples patologies.
Durant la seva intervenció, ha definit un edifici sostenible com aquell que té en compte el medi ambient i està construït seguint la normativa vigent i aposta per l’ús de la arquitectura tradicional com a exemple.
Xavier Tomás, auditor consultor de Principat Qualiprevent, ha parlat de l’origen de les certificacions de qualitat i de la gestió de la mateixa en l’actualitat. Treballen en el disseny i la implantació dels sistemes de gestió de qualitat de l’aire.
Josep Sobrevias, director de Decomant S.L , ha remarcat que cal tenir cura dels sistemes de climatització i ventilació d’ambients interiors, sobretot en les zones fosques, que és on s’acumulen més contaminants biològics.
Per acabar, la doctora Meritxell Vinyes, directora tècnica d’Europrincipat S.L, ha detallat la relació directa entre la qualitat ambiental interior i les malalties professionals. Destaca que una detecció precoç del problema de l’edifici malalt ens pot evitar posteriors conseqüències.
Com a conclusió, des de la Iniciativa Actua afegirem que una bona qualitat ambiental de treball contribueix a una millora en el rendiment del treballador.